29 Ağustos 2022 Pazartesi

Kiracı Hakları ve Ev sahibi Hakları


 Kiracı olarak veya ev sahibi olarak sorularınız varsa yorumda yazın cevaplayalım.




..... 

 

18 yorum:

  1. Merhabalar Şubat 2021 yılında şu anda oturduğum eve taşındım 900 TL kiraya sözleşme imzaladık. 2022 Şubat ayında kira 300 lira artışla 1100 TL oldu. sözleşme imzalamak. Ev sahibi kardeşim evimden çık dedi. Büyük ihtimalle fahiş fiyatla evi başkasına verecek. Ne yapmalıyım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. - Kirayı düzenli ödediğiniz sürece problem yoktur. Noter onaylı ihtar gelmediği sürece oturmaya devam edebilirsiniz. Şuan için şubatta arttırmanı gereken kira oranı yüzde 25'dir fakat biraz da kendiniz isterseniz az daha arttırabilirsiniz.
      - Sizi çıkartması için eve kendisi oturmak zorunda bu da ihtar çekecek tahliye davası açacak vs derken baya bir süre ister. Üzerine eve kendisi oturmaz ise tazminat hakkınız doğabilir.

      Sil
  2. Selamünaleyküm arkadaşlar bilgi sahibi olanlar lütfen fikir beyan edebilir mi 25gün önce bir daire aldım dairenin içinde satın aldığım adamın kardeşi oturuyor 15 yıldan fazladır oturuyormuş ve kira falanda vermemiş sözleşme falanda yok evi aldığım adam hem tahliye hem de kira için dava açmış evde oturan kişi bana da çıkmıyorum elinden geleni arkana koyma diyor bu durumda nasıl bir yol izlemem lazım lütfen yardımcı olur musunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. * eğer bu dairede oturmayı düşünüyorsanız hemen tapu size geçtikten 30 gün içerisinde noterden ev bana lazım oturacağım diyerek ihtar çekmeniz gerekir.

      * 6 ay süre vereceksiniz bu sürede boşaltması gerekir. 6 ay sonra tahliye davası açabilirsiniz. ancak bu şekilde çıkabilir. eski ev sahibinin uğraşları size fayda sağlamayacak artık ev sahibi sizsiniz.

      Sil
  3. Merhaba kirada oturduğumuz ev satılacak. 10 aylik sözleşme devam ediyor. Satın alan kişi bizi cikartabilir mi evden

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. - öncelikle ev satılırsa alan kişi kendisi oturacak ise size 30 gün içerisinde ihtar gönderir. Sonrasında 6 ay süre verir. Bu süre dolunca çıkmazsanız tahliye davası ile çıkartabilir.

      - yatırımlık aldı ise eski tahattüt geçerli olur kira sözleşmesi süresi dolunca zam yaparak devam edebilirsiniz.

      Sil
  4. Bir ev kiraya verileceği zaman hiçbir problem oluşturmasan tahliye edilebilmesi için nasıl bir evrak ve kira sözleşmesi hazırlanmalı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. *kira taahhütnamesi tavsiye edilmez. çünkü üzerinde tarih yazılıdır. bunu imzalayacak kiracı bulmak zordur. kiracılara da bunu tavsiye etmeyiz. böyle bir belge imzalamayı.

      *diğer türlü kirasını gününde ödeyen bir sıkıntısı olmayan kiracıyı çıkartmak zordur 10 yıla kadar oturabilir.

      Sil
  5. Öncelikle İyi günler kirada oturduğum eve 7. 2019 da girdim her zaman düzenli artıyordu kira şimdi ev sahibim %350 oranında zam istiyor benden bu zamana kadar kira ödemelerini elden yaptım. Bu zammı veremem dedim ben diyeceğimi dedim o zaman çıkarsın diyor çıkmayı düşünmüyorum bana her hangi bir zararı olur mu bu durumun vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. * öncelikle ev kirasını elden yapmanız çok yanlış. ev sahibi bugün kirayı almadım diyebilir. Bunun önüne geçmek için devamlı bankadan göndermeniz gerekir.
      * Iban numarası vermiyorsa PTT den ev sahibinin adına gönderebilirdiniz. O PTT den alırdı.
      * kira artış oranı yüzde 25 olarak temmuza kadar ayarlandı. en fazla yüzde 25 arttırıp gönderebilirsiniz.
      * Kirayı ödeme yaptığınız sürece sizi kanunen çıkartamaz fakat belgelemek sizin sorumluluğunuzda.

      Sil
  6. Merhabalar benim bir konuda değerli bilgilerinize ihtiyacım var. 3 yıl önce bir ev kiraladım 1 yıllık sözleşme imzaladık, sözleşmelerin otomatik uzadığını okumuştum. Ev sahibi aradı ve kardeşinin boşandığını evi oturması için ona vereceğini ve evden çıkmamı söyledi. Bu durum karşısında benim haklarım nelerdir? Bununla ilgili noter ihtarnamesi isteyip mi evden çıkmalıyım yada yasal orandan kirayı artırıp oturmaya devam edebilir miyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet sözleşmeler otomatik olarak uzar. sözleşmede yazan tarih sizin ev sahibine olan sorumluluğunuz.
      Siz 10 yıl boyunca kiranızı ödediğiniz sürece evi boşaltmanızı isteyemez. sadece ihtiyacı varsa isteyebilir. bu da dediğiniz gibi kardeşi olabilir.
      Fakat böyle ağızdan söylemek ile olmaz.
      Önce ihtar çekecek size süre verecek. Sonra tahliye davası açacak ve sonra size verilen gün sonra boşaltmanız gerekecek.
      fakat olurda kardeşi oturmadı. tekrar kiraya verdi ozaman tazminat hakkınız doğabilir. ama dikkat edilecek dava açılarak boşalttığınız zaman
      bırakın davalar ile o uğraşsın.

      Sil
  7. Herkese selamlar iyi aksamlar benim oturduğum binayı gecen sene bi başkası aldı ve iki kere zam yaptı bu süreç içinde şimdide evden cık diyor okullar acildi çocuğu kayıt ettirdim evden çıkmasam ne gibi bi yaptırım uygulayabilir lütfen bu işi bilenler yazarsa sevinirim kira kontratım yok ayrıca kirayıdı elden alıyor şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yılda bir kere zam yapılır. fazla yapmanıza gerek yok. eski kira sözleşmeniz devam eder. Sizi evden çıkartabilmesi için 10 yıl süre geçmesi gerekiyor. ücreti ödediğiniz sürece çıkartamıyor.
      ama özellikle kirayı bankadan yapmanız gerekiyor. banka IBAN paylaşmıyor ise PTT den ismine gönderebilirsiniz. Dekontlarınızı saklayın. Gidip PTT den çeksin.
      Siz oturmaya devam edin. hakkı varsa kanunen alsın mahkemeye falan versin zaten sonuçlanması uzun sürecektir. bu süreçte bakarsınız.

      Sil
  8. Merhabalar geçen yıl ekim ayında taşındım.. kirayı aksattığım hiç olmadı..yasal artışı da bu ay yaptım.. bugün ev sahibi aradı evi yabancılara vatandaşlık için satacağını çıkmamız gerektiğini söyledi bir senelik hiç kimsenin ev kiralamayacağını söyledim ben müteahhittim istediğimde satarım dedi ..yeni alacak kişinin de belki oturmamızı kabul edeceğini ama bu fiyattan kabul etmeyeceğini belirtti...ayrıca 11 daireli apartmanın tamamı kendisinin .Bu durumda yasal haklarım nelerdir..teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. boşverin oturmaya devam edin kiranzı ödediğiniz sürece 10 yıl oturursunuz. sözleşme sizi bağlamaz.
      evden çıkartmak istiyorsa kanunen hakkını kullansın sizden masraf çıkmaz. oturun bekleyin. sadece yapmanız gereken sizi rahatsız ettirmeyin telefon, kapınıza gelmek vb. huzur hakkınızı kullanın.
      resmi işlemler ile 2 yılı bulur sonrasında bakarsınız durum ne olacak.

      Sil
  9. Herkese iyi geceler bir konu hakkında bilgi almak istiyorum. Ev sahibim 3 ay önce mevcut kirama %100 yeni kira dönemine geldiğimizde ise %150 zam istediği için anlaşamadık. Bu nedenle yeni kira dönemine girdikten 1 hafta sonra kira tespit davası açmış. Sormak istediğim dava sonuçlandığında mahkeme kararı sonucunda çıkan kira bedeli, karar çıktıktan sonra mı geçerli yoksa dava açıldıktan sonra mı geçerli ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kaç yıllık kiracısınız. 5 yıl sonrasına açabilir ama masraflar ev sahibine aittir. zaten bilirkişi falan gelecektir. bu tutarlar size uygun olmazsa bilirkişilere itiraz edebilirsiniz. sonrasında davaya itiraz edebilirsiniz derken bu süreç 1 yılı bulabilir. zaten siz az arttırmamışsınız belki de bilir kişi sizin anlaştığınız tutardan az arttıracaktır. acele etmeyin sonucu bekleyin. ama tabi ki başlangıç itibari ile olacaktır.
      dava açtı ise o zaman sadece yasal sınır yüzde 25 gönderin ki aradaki farkı dolar, altın falan yatırın sonuç çıkınca bozdurun zaten yüzde 150 olacaktır.

      Sil